Knyta ryamattor

Hur går det till när man ska knyta ryamattor?
Ryamattor tillhör de populäraste mattyperna i Sverige, och som det gamla talesättet lyder så har kärt barn många namn. Ryamattor kallas nämligen även trasryor, slitryor, garnryor, golvryor och med flera andra namn, beroende på hur ryorna tillverkats.
Den teknik som används för att knyta ryamattor idag är gammal. Man vet att den användes redan för flera tusen år sedan, men till Skandinavien kom tekniken först på 1400-talet eller 1500-talet. I början användes ryamattor främst istället för djurfällar i hemmen och sängarna. På denna tid använde man ofta gamla, slitna tygbitar och annat överblivet eller återvunnet material, beroende på vad som fanns till hands. Även garn och trådar var dock vanliga.

I kuststäder använde man ofta även helt otvättat garn, för att tillverka så kallade båtsmansryor. Detta var den historiskt mest användbara ryan eftersom det otvättade garnet lämpade sig väl för sjögång. Skulle ryorna däremot användas inomhus, föredrog man istället tvättat garn.
De tekniker som då användes för att tillverka både båtsmansryor och prydnadsryor är de tekniker som används än idag, när ryor ska knytas.

Knyttekniker för ryamattor
Det sätt som man använder för att knyta ryamattor är i själva verket en blandning av både vävning och handarbete, då även knytning ingår i tillverkningsprocessen.
Ryor vävs alltid i två våder, som redan sys ihop i mitten, så att nockorna är vända i motsatta riktningar. Nockorna knyts sedan för hand när de är i själva vävstolen, och för detta kan flera olika tekniker användas. Nockorna kan bland annat vara oklippta eller klippta, glesa, långa, eller täta, beroende på vilken stil man vill åstadkomma.
En av de vanligaste teknikerna för att knyta ryamattor heter flossa, vilket innebär att nockorna görs väldigt täta och är korta.
Efter att varje rad med nockor är knuten väver man även lite av bottenväven innan man fortsätter med nästa rad. Förr i tiden kunde man köpa färdiga bottnar för ryamattor, som man sedan kunde börja knyta nockor på direkt, men denna metod är inte särskilt vanlig idag, framför allt inte om man köper färdiga ryamattor av en mattförsäljare.

Material som används för att knyta ryamattor idag
Idag tillverkas de flesta ryamattor av ullgarn, och det har även utvecklats särskilda garner för just ryamattor. Detta har gjort att moderna ryamattor håller ännu högre kvalitet än de som tillverkades förr i tiden, då garnerna är mer lämpade för just dessa mattor.
Idag finns även särskilda syntetmaterial som kan användas för att tillverka ryamattor, för den som vill ha en lite mer lättskött matta.

Fördelar med ryamattor som är välgjorda
För det första har ryamattor många bra egenskaper, och de kan även användas som så väl mattor som täcken och väggprydnader.
Dessutom är välgjorda ryamattor väldigt vackra och kan fås i många olika färger, samt till och med med mönster på om man vill det.
Dessutom absorberar ryamattor ljud väldigt bra, och värmer dessutom mycket bra.
på en vävteknik som används vid tillverkning av mattor, täcken och väggbonader. Tekniken är en blandning mellan klassisk vävning och en form av handarbete. Idag är det inte särskilt vanligt att knyta ryamatta, även om ryamattor visserligen finns ute i handeln. Tekniken påminner till stor del om flossa, i princip är den nästan identisk.
Ryamattor är i regel rektangulära till formen, men det finns även ryamattor i andra former, t.ex. runda sådana. Själva knytningen och tillverkningen av mattorna påverkas dock i regel inte av formen särskilt mycket.

Tips:
Klicka här gör att se hela sortimentet av ryamattor.
Om oss:
Ryamattor.net är en oberoende hemsida som ej ägs av de webbutiker vars produkter presenteras på sidan.